Overige

Adembenemend

“Bezoekerscentrum bij de Kilsdonkse molen”

Bij deze afstudeeropdracht is een bezoekerscentrum voor de Kilsdonkse watervluchtmolen ontworpen. Uit de vooraf geschreven scriptie is geformuleerd om de bezoeker van de molen reeds in het opvangcentrum kennis te laten maken met de essentie van de molen. Daarnaast stonden de volgende begrippen centraal voor de Stichting de Kilsdonkse molen: sereniteit, levendigheid, ontdekking en verbondenheid met de omgeving. Deze begrippen zijn  getracht vorm te geven door het binnenvallende licht met de draaiende wieken te laten interfereren zodat een stroboscopisch effect ontstaat. Omdat tentoonstellen een belangrijke functie voor het gebouw is, komt de bezoeker tijdens zijn rondwandeling tot ontdekkingen door het ritme van de route en blijft hij verbonden met de omgeving door steeds weer een ander zicht op het molencomplex. Het gebruik van bouwmaterialen als stro en lijnzaadvernis maak de verbondenheid met de omgeving compleet. Sereniteit wordt verkregen door het bezoekerscentrum te distantiëren van de molen en het grote parkeerterrein onzichtbaar te laten zijn. De materiaalkeuze van het bezoekerscentrum sluit tevens aan bij dat van de molen.