PUBLICATIES

Bouwen met sloophout

Trouw – Duurzaamheid & Natuur

Veertig jonge studenten staren naar een stapel oud hout – het beeld van een actieve nieuwe generatie van wie de groen-revolutie moet gaan komen. Vóór hen: een partij pallets en andere oude meuk zoals ladekastjes en aanrechtbladen. We zijn op de Technische Universiteit Eindhoven, waar studenten bouwkunde vandaag bouwen met afval, onder begeleiding van Floris Schiferli van Superuse Studios, een architectenbureau dat naam heeft op het gebied van hercreatie van oud materiaal.

De studenten krijgen anderhalf uur om veertig tafels en stoelen te maken van de hier verzamelde partij troep.

Piet Hein Eek, eat your heart out: Adrie van der Brugt en Kevin Schuller zetten in tien minuten tijd een kekke stoel in elkaar. Een soort troon: een zitvlak met rugleuning van palletplanken bovenop een houten blok gemonteerd, waarschijnlijk een voormalig keukenkastje. “Simplistisch, effectief en sexy”, stelt Kevin tevreden.

Tussen al het testosteron timmeren en zagen vier meisjes. Bianca Boere en Lotte Bekendam zijn gevallen voor een witgelakt ladefrontje met ronde knop. Om esthetische redenen; ze hebben verder geen idee wat ze er mee aan moeten. Moet je daar vrouw voor zijn? “Nou nee, dat zou ik zo niet willen stellen”, stamelt Schiferli politiek correct.

 Hij loopt rond, inspecteert en geeft aanwijzingen. “Er wordt te moeilijk gedacht”, stelt hij. “Dat frontje zou leuk zijn als het functioneel was.” De dames laten zich niet hinderen door het commentaar. Ze zijn vastbesloten met Valentijnsdag voor de deur een love seat te maken – mèt het knappe frontje. Ze hebben een pallet die, als je niet zou zagen, te groot is voor een eenzitter en net te krap voor twee mensen. Dan maar knus tegen elkaar aan schuiven. Wel graag de spijkers eruit, die zijn niet goed voor de liefde. Die spijkers zouden overigens mooi hergebruikt kunnen worden, dus waarom de studenten nieuwe spijkers en schroeven voor de montage gebruiken, begrijpt de Ekotripper niet. En hoe duurzaam is de stroom waarmee naar hartenlust wordt gedecoupeerd?

Niels Blauwdruk en Jamili Wetzels staan te stoethaspelen. Ze hebben hun meubel, “iets waar je hopelijk op kunt zitten”, met de rug op de vloer gelegd om de palletplanken tegen de steunplanken te timmeren. De rauwdouwers timmeren het meubel per ongeluk aan de vloer vast. Na een hoop geruk is het meubel van de grond maar zitten er enorme gaten in de vloer; goed voor een rauwe, hergebruikte look – dat dan weer wel. Begin daar trouwens niet over met Schiferli, met zijn arty ruitbroek, hipster pet en gepoetste schoenen een echte architect. Met lede ogen ziet hij hoe het bouwen met afval-concept ter wille van hipheid wordt misbruikt. “Er wordt zelfs nieuw hout gekapt van slechte kwaliteit vuren, waar men een metalen klipje op doet om het te verkopen als gebruikt steigerhout”, weet hij.

Hoe doen de studenten het naar zijn beleving? “Een paar zijn vernuftig bezig. Die gebruiken de draadstructuur van het hout in hun voordeel en zetten met vier hulpstukjes en acht schroeven een leuk meubel in elkaar.” Het merendeel is nogal onbehouwen aan de gang – gevalletje van dik hout zaagt men planken. 

Niels en Jamili komen er slecht vanaf. Een comfortabele stoel begint bij 97 graden, doceert de architect. Die van Niels en Jamili is 87. Schiferli, hoofdschuddend: “Je zit alsof je in de kerk bent.” Bianca en Lotte zijn klaar met hun meubel. De love seat zit verrassend lekker. Mind you: de dames hebben de rugleuning zo gemaakt dat hun stoel met het functieloze ladefrontje esthetisch een eenheid is. “Toch een kwestie van de blik waarmee je de juiste sokken bij de juiste broek kunt spotten”, lacht Schiferli.

Ook Stephanie van den Hurk en Kristel Hermans zijn voor een romantisch ontwerp gegaan. Ze hebben een tweezitter gemaakt waarbij je contrair zit en elkaar aan kunt kijken; ideaal om te speeddaten en voor het leggen van het eerste contact. Leuk dat het duurzaam is geproduceerd, maar Kristel vindt het groene gedoe een hype en wil vooral ‘voor de inhoud gaan’: “Zo bouwen dat de investering een bijdrage levert aan de kwaliteit van leven”. Als een meubel je de liefde van je leven bezorgt, dan mogen daar best een paar niet hergebruikte spijkers in zitten. Joost van den Elshout en Tim van der Bunt, liggen op hun zelf gefabriceerde loungebank. Zij willen gewoon een relaxte bank waarop je goed bier kunt drinken.

 (Bron: Ekotripper)