LBC 3.0

De Living Building Challenge (LBC), onderdeel van het Amerikaans/Canadese International Living Future Insitute, is een filosofie, ondersteunend instrument en certificeringsprogramma dat zich richt op het ontwerpen en realiseren van gebouwen op elke schaalgrootte.

Beeldspraak
Het basisprincipe van de Living Building Challenge is dat gebouwen de natuur en natuurlijke systemen zouden moeten navolgen – en de Challenge gebruikt het metafoor van een bloem om dit principe te illustreren. Zoals een bloem, staat een gebouw op een vaste plaats. De bloem krijgt al haar energie van de zon en haalt water en voedsel uit haar directe omgeving. Daarbij vervuilt ze niet.

Dus…. stelt u zich een gebouw voor dat deze eigenschappen van de bloem heeft. Het gebouw wordt gevormd door haar ecologische, regionale kenmerken. Een gebouw dat energie genereert met hernieuwbare bronnen, water opvangt en behandelt, efficiënter functioneert als onderdeel van een grotere gemeenschap; een gebouw dat aan het einde van haar leven presteert als grondstof voor nieuwe ontwikkelingen!

Stelt u zich voor: een gebouw, dat – net als een bloem – beeldschoon is …

Waarom een Challenge?
Bij de Living Building Challenge wordt de bloem als beeldspraak gebruikt om zowel de linker als rechter hersenhelft aan te spreken: het rationele én het gevoelsmatige. Kortom: een uitdaging om te inspireren, de markt wakker te schudden maar ook vooruit te helpen.

Kroonbladeren
Naar de beeldspraak van de bloem wordt de Challenge verdeeld in zeven hoofdthema’s, kroonbladen genoemd.
Voor degene die bekend zijn met groen bouwen zullen bepaalde onderwerpen herkennen, zoals energie of materialen. Echter, de LBC streeft naar een volledige benadering en neemt bijvoorbeeld ook onderwerpen als tevredenheid, gelijkheid en schoonheid op in haar benadering. Deze kroonbladen werken allemaal samen met elkaar.

De 7 kroonbladeren

De 7 kroonbladeren

Voorschriften
Onder elk kroonblad vallen één of meer voorschriften, in totaal zijn het er twintig. Deze voorschriften beschrijven de specifieke onderwerpen en zetten de vereisten verder uiteen. Kortom ze omschrijven in detail wat nodig is om een “Levend Gebouw” te ontwerpen en te realiseren.

Certificering
De Living Building Challenge certificering is gebaseerd op werkelijke prestaties in plaats van gemodelleerde uitkomsten. Zo worden bijvoorbeeld de gebruikersrekeningen als vereiste documentatie gebruikt, en niet de energiemodellen. Projecten moeten minstens twaalf opeenvolgende maanden volledig operationeel zijn voordat er een check plaatsvindt. Dit is een uniek aspect van de LBC, om er zeker van te zijn dat gecertificeerde projecten zich gedragen zoals beloofd.

Ambassadeur
Als ambassadeur van The Living Building Challenge verzorgt Van den Hurk Architecten ook inhoudelijke lezingen. Mocht u interesse hebben, twijfel niet om contact op te nemen. Klik hier voor de Google Maps kaart van alle ambassadeurs wereldwijd.

LBC-Logo